Puluhan penumpang didenda KM. Binaiya.

(Bahasa Banjar)

Puluhan penumpang didenda oleh petugas KM. Binaiya.
Masing-masing penumpang yang membawa bayi wan kakanakan halus dikenakan denda seharga Rp. 100 ribu. Masalahnya di tiket tatulis cuma Rp. 21 ribu dari nang semestinya Rp. 40 ribu. Bubuhan penumpang ini didenda waktu kapal sudah jalan meninggalkan pelabuhan Tanjung Perak Surabaya pada 24 Pebruari 2009 lalu. KM. Binaiya batulak matan Surabaya ke Batulicin, dilanjutkan ke Makasar.

Bubuhan penumpang nang didenda itu takajut wan bamamai imbah tahu pacangan didenda. Bubuhannya mengira sudah kada masalah wan tiket nang ditukar di agen penjualan. “Kami kan kada tahu masalah harga di tiket ditulis kurang. Kami percaya aja ke agen tiket, kada tahunya kami dibunguli,” ujar beberapa ikung penumpang. Semua penumpang mengaku bayar sesuai harga sabujurnya. Saikung petugas kapal malah bapandir, “mestinya bubuhan pian ini teliti sebelum nukar tiket.”

Selain itu petugas kapal jua memeriksa barang bawaan penumpang. Nang ketahuan banyak membawa barang pacang didenda. Saikung penumpang sempat sangit waktu handak didenda. “Amun sudah di kapal ini handak didenda, kenapa kada waktu masih di pelabuhan, nyaman tahu, wan kita bayar badahulu berapa ongkosnya,” ujar penumpang nang handak ke Batulicin Tanah Bumbu.

Rupanya memang ngalih jua amun umpat kapal PT. Pelni. Ini diungkapkan banyak penumpang nang rancak bulang bulik ke Surabaya. Ujar bubuhannya amun di kapal ampun pemerintah itu banyak banar aturannya. Nang tanyaman tambah bubuhannya amun umpat kapal ampun perusahaan swarta. (chakil)

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s